Harper Lee

Harper Lee

Amerikai, „egykönyves” szerző az alabamai Monroeville-ben született, Robert E. Lee polgárháborús tábornok leszármazottja. Édesapja szerkesztő, laptulajdonos, képviselő és kisvárosi ügyvéd. A gyerekként meglehetősen fiús természetű lány korán kezdett olvasni. Gyermekkori jó barátja Truman Capote, akivel később közösen is dolgoztak.
Jogi tanulmányokat folytatott az Alabamai Egyetemen, egy évig cserediákként Oxfordban is tanult, de a záróvizsgát nem tette le. Hat hónappal tanulmányai befejezése előtt New Yorkba utazott, hogy irodalmi karriert építsen. Az 50-es évek folyamán repülőjegy értékesítőként dolgozott az Eastern Airlines-nál és a British Overseas Airways-nél, majd csatlakozott Truman Capote-hoz. Elutaztak a kansasi Holcomb-ba és segített neki az ott történt gyilkosságokkal kapcsolatos anyaggyűjtésben. Ennek alapján írta Capote a Hidegvérrel című tényregényét. 1959-ben hazatért, hogy beteg apjának gondját viselje. Karácsonyi ajándékként barátaitól kapott egy évi fizetésének megfelelő összeget, hogy csak az írással foglalkozhasson.

Ne bántsátok a feketerigót című regénye 1960-ban jelent meg és egy évvel később széppróza kategóriában Pulitzer-díjat kapott. Újabb egy év múlva sikeres, több Oscar-díjat nyert film készült belőle. A regény számos életrajzi elemet tartalmaz. Főszereplője Scout, Leehez hasonlóan fiús természetű lány, akinek apja szintén kisvárosi ügyvéd. Dillt, Scout barátját a szerző Truman Capote-ról mintázta. A filmben Scout apját, Atticust Gregory Peck játszotta, aki az írónő közeli barátja lett.

A Ne bántsátok a feketerigót megjelenése után Lee majdnem minden interjúra vagy közszereplésre vonatkozó felkérést elutasított, és néhány rövid esszét leszámítva semmit sem publikált.
The Long Goodbye címmel belekezdett egy második regénybe, de nem fejezte be. A '80-as évek közepén elkezdett egy könyvet egy alabamai sorozatgyilkosról, ám ez sem készült el. 2015-ben publikálta második regényét Menj, állíts őrt címmel
Lee több tiszteletbeli doktorátust is elfogadott, de visszautasította, hogy beszédeket mondjon.

2007-ben George W. Bush elnök az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Harper_Lee

Nálunk is kapható könyvei

20%
Menj, állíts őrt!
3690 Ft
2952 Ft